Sunday 6 April 2014

Kina - 8


Múlt hét végétől megint a szárazföldön vagyok; a hét végén több időm volt szétnézni.
Az időjárás mostanában nem éppen kedvező: felhős az ég, néha esik kicsit az eső. Szombaton este ez még rosszabbra fordult: akkor már dörgött, villámlott, és nagy cseppekben zuhogott, még hajnal 1-kor is.
Vasárnap nap közben csak néha esett egy kicsit, de késő délután megint leszakadt az ég.
Hong Kong-ban egyes helyeken diónál nagyobb szemű jégeső is volt - egy pláza ablakait betörte, ott is állt a víz, meg néhol a metróban is. Nem igazán figyeltek oda a járdák kialakításánál, hogy az esővíz jó fele follyon, így kézi erővel, meg mindenféle homokzsákokkal kellett megküzdeniük a vízzel.
Szombaton egy "Window of the World" nevű helyre akartam bemenni - de az eső, és a 160 yüen-es belépő elbizonytalanított. Inkább bementem szétnézni abba a plázába, ami az ottani metrómegálló alatt van.
Window of the world - kívülről
A pláza - belülről
Eleinte még reménykedtem, hogy találok itt érdekes dolgokat. Kétszer is végignéztem, de nekem a legérdekesebb egy játékbolt és a legalsó szinten található szupermarket volt.
A játékbolt - nem túl nagy, sehol sem láttam még nagyot
Jégpálya a legalsó szinten. Na ez jégpálya, és nem is félnek használni.
Igen, a mozi is eléggé élménynek tűnt. Érdekes módon délután kettőkor is elég sokan voltak körülötte, és nem csak gyerekesek. Gondolkoztam, hogy beülök valaminek a második részére, ami ismerős volt - de nem boldogultam jól azzal, hogy mit mikor adnak. A jegyárak kb. magyar plázaszinten járnak, nem mondhatók drágának.
Régi jó ismerős a bejáratnál
Nem látszik jól, de ez itt minden rajzfilmfigura kiállítva. Talán a totrót ki bírjátok venni.
No igen, a figurákat itt sem lehet megvenni. Úgy tűnik, manapság a Hello Kitty és a macik a menők. Állatfigurát alig-alig látni, és annak jó része is baba, nem plüss. Amit a négy tigris piacon bármikor megvehetsz olcsón, az itt nem létezik. Ez a kína nem az a kína.
A pláza egyébként tele van férfi- és női ruhákkal, de nem akármilyenekkel: ugyan az árak sehol sincsenek kiírva (na jó, kivétel, ha leértékelés van), de tuti a havi fizetésem ott hagynám, ha bemennék egybe.
Ugyanez karórákkal, és női ékszerekkel. Brutális szépek, de brutál drágák lehetnek. Nem is mertem bemenni alkudni, csak egyszer. Pedig azok a kockás ingek... pont ugyanúgy telitalálat nálam, mint az itteni lányok parfümjei.
Mivel már túl vagyok a hatodik plázán, elmondhatom: mind ilyen. A minőség az egekben, de az árszínvonal sem alacsony. A kaja még egészen OK: mondjuk hasonló minőséget kb. ennyiért kapok Budapesten is. A különbség, hogy itt tuti kapok... pl. érett paradicsomot.
Paradicsom. Mind érett, színtől és formától függetlenül
Eper is volt. Valószínűsíthetően ez nem penészedik meg fél nap alatt, mint amit magyarországon kapunk:
Eper és hasonlók. Megvizsgáltam közelebbről, nem penészedik
Itt nem mertem bemenni a japán kajáldába, a KFC-be meg nem akartam (a meki meg a KFC itt a legalja szemét kaja...), de megbántam: következő szombaton már tömegek voltak a most üres rámenezőben. Na nem baj, majd legközelebb.
Visszamentem a hotelhez, és ott találtam egy kis szecsuáni kajáldát. Kicsit meglepett, amit kaptam:
Szecsuáni "fehér hús"
Hideg, vékonyra vágott, szalonnás hús, erős fokhagymás - paprikás pácban. Pedig nem erőset kértem. Egyszerűen nem bírtam megenni, ekkora adag húsra nem sok magyar van felkészülve. Pedig nem volt drága - a kaja 30 yüan volt, úgy 1200 forint.
Szecsuán szép természeti környezet - de eléggé vad környék lehet.
A hotelben minden nap takarítanak és rendet csinálnak - ma így rendezték el a plüssállataimat
Másnap kevésbé esett, megcéloztam a másik nagy túristalátványosságot, az OCT-t ("Splendid China", mondjuk "Csodálatos Kíná"-nak kellene fordítani).
Na ez tényleg egy csodálatos hely - és ez igazából csak egy kis összefoglaló Kínáról.
Az egyik felében a kínai ötvenvalahány nemzetiség tipikus épületeiből vannak egy az egyben kiállítva. Odafele persze szuvenírboltokon át vezet az út - no meg kajáldákon. Hangolatos hely, csak ne akarnának minden boltnál mindenáron rámsózni valamit, persze jó drágán.
Bejárat...
Odabent lehet mindenféle kisebb és nagyobb járművet bérelni, nem is túl drágán. A probléma csak az, hogy nem lehet velük feljutni a lépcsőkön, így nem lehet rajtuk bejárni mindent.
Szép kis műtárgy két szuvenírbolt között
Ez a torony belülről meglepő módon el volt hanyagolva
Csónakkikötő a kanális végén
Itt annyi képet csináltam, mint eddig összesen - csatoltam is talán mindet a bloghoz. Csak klikkelj rá egyre, és lapozgatással megnézheted az összeset.
Muzulmán (?) templom
Én nem tudtam volna ötven nemzetiséget összeszámolni, de vagy ötöt biztos. Volt tibeti templom-remake (az imamalmok nem forogtak rendesen... öreg hiba... de legalább a forgatási irány rájuk volt rajzolva), mongol sátrak lovakkal (egy kör 30 yüan... na tudjátok mikor...), íjászattal, de másra nem nagyon emlékszem.
Aztán egy szép parkon keresztül betévedtem a "lényegi" részére a kiállításnak.

Igen, az ott a Potala erősen kicsinyített mása
Ezek a miniatűr(?) épületek teljesen ámulatba ejtettek. Brutálisan részletesek, még a templomok falán a vakolat mállása, a nagy falon egy-egy falszakasz beszakadása is látszik. A növényzetet is igyekeztek úgy alakítani, hogy elősegítse az illúziót, hogy ez egy igazi táj, csak  mi vagyunk óriások.
Ókori várkastély - Japánban is hasonlókat emeltek
Ezt nem lehet elmondani... ezt látni kell. Ha nem volt legalább 100 ilyen miniatűr épületegyüttes - mini emberekkel, állatokkal - akkor egy sem. Voltak köztük miniatűr tájképek is - mintha valaki a Duna-kanyart építené meg, kb. ember magasságú hegyekkel.
Pagoda a sziklák alatt
Ezeket látva elhatároztam, hogy ennek legalább egy részét élőben is megnézem.
Kínában rengeteg csodálatos hely van... iszonyú gazdagnak kellene lennem, hogy mindet láthassam.
Potala szemből, fesztiválozó tibetiekkel. Az egész kb. 3 méter magas.


Ez se semmi - nagyítsatok bele a képbe!


Az egyik sziklába faragott Buddhista templom-csoport

Jah, a kétnyelvű felirat mellett a lyukas kő egy hangszóró: folyamatosan mesélte két nyelven az adott dolog történetét


A ma létező legnagyobb Buddha-szobor 1:8 kicsinyített mása
 Azért a Nyugati Utazás leírásában Xuanzang ír 50 méteres fekvő Buddháról is... de vagy nem volt jó a szemmértéke, vagy 1400 év alatt eltűntek az ilyen nagyobb szobrok.
 
Ez azt hiszem a Sárga-folyó egy híres "áttörése". Persze kicsiben.


A Pagoda-erdő kicsinyített mása
 A sztúpa, pagoda, mind Buddha sírhelyének a mása. Olyasmi, mint a kun-halmok. Legyen bárhány emeletes, vagy egy sziklából kifaragott, az épület mindig Buddha sírhelyének a többé-kevésbé absztrakt makettje. Hát, kinek a kereszt, kinek a sírbolt... "You know what is the problem with Skyrim these days? Everybody is obsessed with Death!"
Nincs új a nap alatt, úgy tűnik.


A híres Shaolin templom bejárata. Ma nagy túristalátványosság, azt mondják


40 méteres pagoda a Songyue templomban, Heinan-ban. Kb. akkora lehet, mint az az ülőbuddha, illetve kicsit nagyobb. Mint egy 30 emeletes ház.


Kis templomocska, de milyen részletes a makett!Van itt szélforgóerdő is, hogy a gyerekeknek se legyen annyira unalmas
 
Kiállított harang. Én is megkongattam. Szabad. Hogy úgy mondjam azért van ott.
Azt vettem észre, hogy Kína egy sokkal szabadabb ország, mint magyarország. Egy öltönyős fickó felmászott a kövekre a parkban, hogy megmossa az arcát. A gyerekek is szabadon rohangásztak mindenütt, ahol nem volt kifejezetten kiírva, hogy tilos bemenni, felmászni. A ránk jellemző drótkerítések, tilalomfák, parkőrök sehol. Mégse teszi senki tönkre a parkot, nem szemetelnek. Köpködni csak földmunkást láttam, azt nem illik városban (viszont a krákogást nehezen viseli a fülem... de az nem fertőző); egy kisfiút láttam egy városi parkban pisilni, de eléggé egyedi eset volt.
Elég gyakoriak a köztéri WC-k, jó karban is vannak, és ingyenesek. Így senkinek sem kell a bokorba szarnia, így nincs büdös, nincsenek legyek, nincs fertőzésveszély. Egyébként nagyon ügyelnek a higiéniára, félnek a fertőzésektől - nem csoda, a madárinfluenza nem játék.


A híres Taishan kolostor-hegyNa ez már császári rezidencia - nyári palota, Hubei


 
Na ez a totálbrutál templom Konfucius tiszteletére készült vagy kétezer éve. Még a rengeteg hivatalnok is ott sorakozik benne
Ez mind a Konfuciusz-templom. Megadták a módját.Törött lábú macska pihen a lóca alatt. Kaját kapott, de azért nem örült magának.Ez egy nagyon furcsa kis rezidencia - kis helyen, a sziklák felhasználásával alakították ki. Állítólag itt lakni olyan, mint a mennyországban. Nekem nem a stílusom, de az eunuchok állítólag szerették, tehát nem lehetett rossz.
 (Wangshi Yuen, fisherman's garden, ha valakit közelebbről érdekel)
A víziváros (Zhejiang) nemesen egyszerű épületei
 
Hakka föld-házak: kör alakú, 60-80 embert is befogadó kis erődítmények


Még egy fullextrás templom


Ugrálni szabad, sőt, kell is :-)


Ez se lehet semmi élőben


A Yunnan-i Maifeilong pagoda. Egész indiai, sok elefántot is megformáztak hozzá
Csak hogy a Nagy Fal se maradjon ki. Igazából a neve "Hosszú Fal": itt is több száz méter van belőle, pedig a magassága kb. 10-20 centi. És minden milliméter részletesen ki van dolgozva.
 Nézzétek meg a feltöltött képeket... brutális.
Ma elnézek a Water World-be: mivel fürödni nem akarok, sok mindenre nem számítok. Utólag inkább a szafari parkot kellett volna megnézni Nanshan-on: de oda másfél óra az út, annyit ma nem akarok utazással tölteni. No meg az egy hatalmas park, sok más látványossággal, ahogy olvasom.
Nem baj, jövök én még Shenzhen-be, nem sietek sehova
Fehér tigrisek játszanak a szafari parkban

No comments:

Post a Comment