Saturday 22 March 2014

Hong Kong és Kína - 4. rész

Most éppen Hong Kong-ban vagyok, így természetesen Shen Zhen következik.
Tipikus Shen Zhen: nagy házak, tágas utcák, sok zöld
Shen Zhen (Kínai ejtése: Shen Dzsen; kantoni ejtése: Shen Dzen... talán...) egy kis 15 milliós kisváros Hong Kong tőszomszédságában. Ammyira közel van, hogy a cégtől gyalog vagy 20 perc a határátkelő.
Határ pedig van - vízumkényszer van mindkét oldalról. Nagy macera, ha az ember mindig átjárkál...
Van busz, amivel HK-ból át lehet menni a határig. Onnan meg csak begyalogolsz mondjuk a metróig, amiből mindkét városban van vagy 7-8 vonal. De járnak jobbkormányos shuttle-k, amik átvisznek a határon, egészen a címig. Nem olcsó, 1000 HKD (30k HUF) egy menet, de kényelmes. Csak ne használnának ezek is 20 fokban is légkondit.

A Hotel Kempinsky portája éjjel. Igazi posh hotel, jó drága lehet.
Shen Zhen-ben meglepő módon mandarin dialektust beszélnek, ami elvileg a standard, és északon naggyából azt ismerik. Úgy tűnik, sok az északi bevándorló.
Shen Zhen-t 17 éve kezdték el felépíteni. Mivel Hong Kong-ban kevés a hely, és az mégis csak egy önálló tartomány, ide építettek egy "kisegítő várost". Igen nagy a vonzereje, vonzó munkahely/élőhely a kínaiaknak, és Indiából, Taiwanról is sokan akarnak ide jönni.
A városnak három nagy központja van - szerintem én csak az egyiket láttam.
Rengeteg hatalmas épület - nem csak lakóházak, hanem hatalmas sportlétesítmények, iskolák, meg minden.
Mivel van hely, minden nagy és sok. Egy iskola udvarán 12 kosárpalánkot számoltam meg. Az utcák tágasak, és kb. 10m dzsungel-sáv választja el őket a portáktól, legalábbis a kisebb utcákban.

Az út balra nem is látszik: bicikliút, járda, dzsungel, és jobbra az iskola telke nem is látszik.
Azért ez itt már Kína. Az emberek csak elvétve beszélnek 1-2 szót angolul (az éttermekben sem... a taxis sem...) az angol feliratok naggyából csak a metrón vannak, meg esetleg elvétve állami dolgokon (pl. útjelző táblák).
Autóból is sok van, ezért reggel-este dugó van a széles utak dacára; a sofőrök meg nem csak szabálytalanok, hanem direktben bunkók is egymással. Szemtanúja voltam pl. egy kisbusz és egy Honda párharcának: a busz nem akarta beengedni a Hondást, mire az elévágott, majd megállt előtte, nem engedte haladni. Majd pár perc után lement az első lehajtón.
Bunkó módon parkolnak is - rá a járdára, útkereszteződésbe is. Pedig 5 méterrel arrébb van hely.
Szóval nem igazán akarok itt vezetni. Viszont elég jó a kerékpárút hálózat, és errefele elterjedtek az elektromos robogók. Többször láttam már robogóst menetiránnyal szemben az autóútlehajtón felhajtani...
Jó alternatíva a metró is - gyors, halk, modern. Annyi a külünbség a Hong Kong-ihoz képest, hogy itt minden állomáson röngengépek vannak, és ha gyanús, vagy nagyobb csomaggal utazol, akkor átvilágítanak.
Sok emberük van, mert a 2 fős röngen-crew mellé jut még egy peronőr is, aki azt jelzi, ha már ne akard elérni futva a záródó ajtót.
Készül egy új metró is - ha jól láttam egy új városrésszel együtt - de ez itt nem tart 30 évig, és nem olyan nagy cucc.
Nő az új városrész az office mellett. Ezt az ablakból fényképeztem.
A kaja itt kevésbé ízlik, és drágább is. Több az erősen csípős, és hát az angol menü hiánya miatt nehezebb választani. De cserébe van Meki meg Pizza Hutt. :)
Shen Zhen úgy 20%-al drágább, mint magyarország: Kína 10. legdrágább városa. Viszont életminőség szempontjából a legjobbak között van: ha nem a gyerekeid taníttatása a legfontosabb (arra Shang Hai a legjobb, ha jól emlékszem...)
Meglepő, de a kaja drágábbnak tűnik, mint Hong Kong-ban. A lakás jóval olcsóbb (100-150k/hó egy kisebb), de ne számíts földszintes házra, olyat még nem láttam errefelé. Viszont nagyon lepusztult nem lehet: a legöregebb ház is csak 17 éves. :-)
Azt hiszem, ez annak a korzónak a teteje, ami a hotel mellett van
A net Kínában meglepően szar. Fogalmam sincs, miért - talán nem szervezték megfelelően az infrastruktúrát. A videohívások elég esélytelenek, és a hang is kimaradozik skype-on. Persze lehet hogy csak helyi sajátosság, nem tudom.
Mindenesetre az a korzó, az a városrész, ahol mászkáltam, teljesen kultúr képet mutatott. Kínábol magyarországra csak egy réteg kerül - akik itt nem boldogulnak valamiért. Az itteniekből árad a magabiztosság. Elég korán házasodnak, úgy nézem, és a gyerekvállalástól sem félnek.
A 2 emeletes korzó felső szintje.
Szóval ez egy elég kultúr hely - de megfelelő kínai tudás nélkül igen nehéz boldogulni. Vettünk pl. cigarettát a kolegáknak - nem hittem el, hogy ennyire drága. Egy közepes helyi márka kb. 1600 forint volt dobozonként.
Errefelé is van jövedéki adó...
Üzletképek a korzóról
Egészen jó ruhákat láttam - mind férfit, mind nőit. Sajnos a női nadrágokban éppen az a divat, hogy fenékben úgy néznek ki, mint egy zsák - talán azért csinálják, hogy ne látsszon, milyen kicsi a fenekük, de mintha nyugaton is láttam volna ezt a szabást. Viszont nagyon szép kockás dolgokat hordanak, és jól áll nekik a rövid szoknya is. Ráadásul az itteni női parfümők illata is tetszik. Vesszenek a franciák. :D




1 comment:

  1. "Ráadásul az itteni női parfümők illata is tetszik"

    A HTML 6-ban várom a szagminta-leírást! :)

    ReplyDelete