Sunday 23 March 2014

Hong Kong - 5.rész

Újra Hong Kong következik - és éppen itt is vagyok, még vagy 2 napig. Kezdem magam utolérni. :-)
"Ne hagyd, hogy a kutyád ide pisáljon"
Igen, a szennyezés itt is probléma. Kezelik is rendesen.
Szemetelni, utcán dohányozni, buszon/metrón inni-enni alapból tilos. Ha elkap a rendőr, 5000HKS is lehet a büntetés, ami 150K HUF. Azért dohányzó embert láttam az utcán... de ha mindenki bagózna, nem lehetne megmaradni. Márpedig azt mondják, sokan dohányoznak, főleg a férfiak.
Igen, ide gyakran hozzák a kutyákat
A kutyasétáltatásnak is vannak szabályai. Ez se véletlen. Főleg a zöld területekre előszeretettel hozzák a kis termetű ebeket - és hát azok piszkítanak. Ezért arrafelé minden fordulóban kutyakakikuka, és láthatóan a rendőrök patrolozzák rendszeresen a területet. Ennek ellenére láttam kutyaszart otthagyva... itt se lehet minden kutya mellé rendőrt állítani.
Összességében elég sikeresek az intézkedések - mióta itt vagyok, láttam két legyet és egy nagy pillangót. Más rovarral csak a tányéromon találkoztam :D
A szúnyogok és a patkányok ellen módszeresen küzdenek - több helyen láttam figyelmeztetést, hogy rágcsálóméreg van kitéve. Láttam egy feliratot is, ami azt mondta, hogy ha szúnyoggal találkoznék, hívjam az adott számot - ezek a dögök többféle lázas betegséget terjesztenek errefelé, ezért irtják őket rendesen.

Az ifjú pár - megkérdeztem, csinálhatok-e egy fotót, és szívesen álltak modellt
Már kétszer jártam egy nevezetes "kütyü-negyedben": lehet hogy már írtam róla. Hétvégén nagy a tömeg, csak némi lökdösődéssel lehet előre jutni (amit ellenben senki sem vesz zokon). Mint tegnap rájöttem, ez a "Kwo Lun" (Jiu Long) városrészben van, ami egy régebbi, kicsit vadnyugati rész. Ha csak a föld alatt utazol, erre nem jössz rá. :-)
Van itt minden, ami szórakoztató elektronika. Csak leveszed a polcról, fizetsz, és elviszed. Az 50 centis led TV-t is.
Az 50 centis led TV-k. Árak is vannak, szorozd be 30-cal
Elvileg mindenre van 1 év garancia... de ha jól sejtem itt ezt nem az eladóhoz kell visszahozni, hanem márkagarancia. Így nem mindegy, mit veszel. Jah, felhívtak, hogy megjött a Dell notebookom, hétfőn kiszállítják... de ezek a paranoiás amerikaiak nem akarják másnak odaadni, csak nekem, ha igazolom magam. Na majd lejátszom velük holnap. Telefonon tipikusan semmit nem értek belőlük... mert persze helyiek bonyolítják az üzletet. Még egyszer nem vennék Dell-t. Amit szállítanak, az nem drága, és jó a support. De ez az ügyintézés, ez gáz.
Egy tabletes stand ugyanott
Jah, mondtam, hogy a tablet, okostelefon itt alap. Láttam kb 8 éves kislányt rózsaszín telefonnal egy 40 éves mellett ülni... ugyanaz az arckifejezés, ugyanazok a mozdulatok. Hamar megtanulják, hamar rászoknak. A legalapabb szutykos melósnak, vagy Filippínó házvezetőnőnek is ott a kezében. Olvasnak, telefonálnak, fényképeznek egész nap. Nekem is jól jön - anélkül bajban lennék a navigációval. A wifi, a 3G, és a GPS is elég szar - azt hiszem a magas épületek miatt. De sokkal jobb, mint a semmi.

Plakát a túlfogyasztás ellen
Igen, a kormány pénzt költ a környezettudatosság fejlesztésére. Politikai plakátot egyet se láttam. Már sajnálom, hogy nem fényképeztem le a plakátot a fiatal csajjal, aki "Nem eszem nem-fenntartható tengeri ételt" feliratot hordta a csinos mellei között. De van fiú párja is, "Mától fogva nem veszek fölösleges dolgokat" felirattal (és nagy mellek nélkül).
Nem igazán látszik, de ez a "Shirokuma Kafei", csak curry is van :-)

Nekik kell a Nissan Leaf plug-in car. Itt ez nagyon olcsónak számít.
No igen, már említettem, hogy parkolni drága lehet. Szuzukit egyet láttam, az is egy motor volt, nem az, amit autónak csúfolnak. Az alja az a Toyota taxi, ami szerintem egy legalább 20 éves design, amit azóta is gyártanak. Ami nem taxi, az saccra 20-30 milla, vagy több. 
Saccra 50 emeletes új épület
És a mellette levő dedikált parkolóház
Na ennek a háznak van parkolója - alatta
Jah, ezekhez a házakhoz állandó portaszolgálat van - és ez nem azt jelenti, hogy egy fülkében ül valaki, és pornót néz újságot olvas, hanem irányítja a be- és kiállást, leállítja a forgalmat ha valaki ki akar hajtani az utcára, eligazítja a látogatókat. Mint egy hotelben.

Mára elég ennyi, holnap majd írok a hétvégi kiruccanásainkról.

No comments:

Post a Comment