Sunday 16 March 2014

Hong Kong trip - 2

Szóval ott hagytam abba, hogy leszállt a gép a repülőtéren. Maga a reptér egy mesterséges szigeten van - egyszerűen feltöltötték a helyét.
Némi nyújtózás után elmentünk a csomagjainkért. A bőröndöm egyik fogóját már a rakodók letörték, a másik a kezemben maradt, mikor levettem a futószalagról. Ezek után a lépcsőkön le- és felvinni kicsit nehézkes, mert csak az a fogója van meg, aminél fogva húzni lehet.
Innen egy gyorsvasút vitt be HK-ba.

Láthatóan itt is hódít a manga-kultúra: ez valamilyen androidos játékot reklámoz
A vonatút nem volt olcsó: 100 HKS, vagyis kb. 3000 forint 1 út, ami 24 perc. Viszont a vonat legalább 300-zal ment közben, és belül annyira csöndes, hogy simán lehet beszélgetni.
Automata kapuk vannak az állomáson is - nem tudsz a vonat elé esni. A metró is ilyen megoldású.
A vonat automata, és brutál gyakran jár (kb 5 percenként?); ezért nem zsúfolt, kényelmesen találsz helyet. Ha nem akarnál dumálni, van ingyen WIFI; lehet böködni a mindenféle eszközöket, ami egyébként a helyiek kedvenc szórakozása. Gyaloglás közben is simán böködik a telefonjukat, tabletjüket, pedig az utca többnyore zsúfolt.

Így suhan a vonat a centrum felé a hegyoldalon. Az autókat simán lehagytuk.
Innen 1 metrómegálló, meg 20 perc gyaloglás volt a hotel; taxit állítólag a reptéren nehéz fogni. Egyébként sok, lepukkant kinézetű piros taxijuk van; szerintem nem túl drágák, és akikkel találkoztam, azok maximálisan fair-ek is voltak.
A metróra vettünk "Octopus pass"-t, ami a londoni osztriga-ticket helyi megfelelője. Egy feltölthető utazási keret, amiből automatikusan vonja a rendszer a díjat, csak le kell húzni befele meg kifele. De lehet erre pl. üdítőt is venni automatából. Ugyan azt nem értettem, ha jegyet tudok venni bankkártyával, akkor ilyen pass-t miért nem; de jó kezdeményezésnek tűnik.
Csomagtartó a vonat "csuklós részén".

Egyébként a város elég kézpénzkedvelő: pl. engedményt kapsz a nagyobb vásárlásokból, ha KP-vel fizetsz. Többnyire mindenütt van lehetőség kártyával fizetni, csak egyszerűbb, gyorsabb KP-vel.
Az automaták 2500 HKD-t adnak egyszerre maximum (kb. 75,000 HUF), és a felvétel díja 2200 Ft, és hát a bank az eladási árfolyammal számol. Magyar KP-ért Budapesten talán egy helyen adnak HKS-t, ez a legolcsóbb; viszont így vállalod a rizikót, hogy egyben elhagyod valahol az egészet.
HK amúgy se a kispénzű magyaroknak való hely. Itt az átlag nettó kereset úgy 550,000 forint, és ebben benne vannak az indonéz házvezetőnők is. A hely drága: az autó luxus, nem az ára, vagy a benzin miatt, hanem mert nincs hol parkolni vele. Olyan szutykos helyeken láttam állni akkora nagy csili-vili autókat... amekkorák felénk nincsenek is. Az utak is elég szűkösek, főleg a járdát mérték skótok: néhol ketten alig férünk el rajta. A buszok és villamosok mind double-deckerek; zsúfoltat még nem láttam, de nem is utaztam velük.
Valamiért nincs szmog a városban. Azok a bazi nagy buszok gyakorlatilag semmit nem nyomnak ki magukból, pedig valami belsőégésű motor van bennük. Az autóknál is ismeretlen lehet a dízel. A legbüdösebb gázolajzabáló, amivel találkoztam, egy bazi nagy piros szárnyashajó volt.
Nem is emlékszem már, hol voltunk első este, mert minden délben és este kimegyünk enni valamit. Errefelé ez a szokás. Nincs menza, nincsenek nagy ABC-k, viszont rengeteg kisebb-nagyobb étterem van. És mind valami keleti kaja. A minőség viszont a legszutykosabb helyen is jó; ma sikerül először elég gyenge kaját szereznem egy viszonylag drágább helyen. Tegnap egy koreaiban ettem, az megvolt 50 HKS-ből, és nagyon finom volt (és közben új Pokemon-t nézhettem egy HD tévén, kár hogy kantoniul volt...), egy drágább hely mondjuk 100HKS (3000 HUF). Egyszerűen nem éri meg mással foglalkozni.

Rákízű tésztaleves a koreaiban. Vajon milyen lesz?

Igen, ez Pokemon.


Ez a mai ebédem volt. Piritott tészta rákkal. Nem volt igazán jó.

Ennyi elég is mára, majd olytatom ha lesz időm.

1 comment:

  1. Szerintem a szél egy akkora szigeten kifújja a szmogot.

    ReplyDelete